Featured Image

Gespreksgroep 20/30 (t/m 24 mei 2023)

Hoe doe je dat? Geloven in een tijd dat dat zeker niet vanzelfsprekend is? Is het vechten tegen de bierkaai, juist een enorme bak rust, of een glibberige uitdaging? Afgelopen seizoen zijn we met een aantal mensen enkele avonden bij elkaar geweest en hadden mooie inspirerende ontmoetingen. Daarom gaan we door.

Belangstellenden welkom om aan te sluiten. De data zijn: 14 sept., 19 okt., 23 nov., 21 dec., 18 jan., 15 feb., 22 mrt., 26 apr., en 24 mei.

We komen van 20.00- 22.00 uur samen in de Maranathakerk, Steenbokstraat 86.

Info en aanmelding: Joska van der Meer (joska.vandermeer@ontmoetingskerk.net) en Wouter Slob (wouter.slob@pkn-nijmegen.nl)

Featured Image

Lezing over kruisweg in Museumpark Orientalis

Pastor Herwi Rikhof, auteur van onder andere Een schatkamer voor pelgrims, zal op donderdag 19 mei een presentatie geven over de kruisweg van Jezus Christus. Aan de hand van bijzondere objecten en beeldmateriaal van het museumpark (de presentatie vindt midden in de tentoonstellingsruimte plaats) en de begraafplaats, plaatst hij de kruisweg in een breed perspectief. Wat symboliseert het drie keer vallen en opstaan van Jezus? Wat leren we er vandaag van? Maar ook: hoe is dit verhaal ontstaan? Hoewel het vallen en opstaan onderdeel uitmaakt van de staties van de kruisweg, wordt er in de bijbel namelijk nergens over gesproken.

U kunt zich van tevoren aanmelden door een e-mail te sturen naar: info@museumparkorientalis.nl

We verzorgen iets te drinken voor de aanwezigen.

 

Datum/ tijd: donderdag 19 mei. Inloop 19:30 uur. Aanvang 20:00 uur. Einde 21:00 uur.

Locatie: Museumpark Orientalis. U kunt zich melden bij de kassa.

Entree: Met een museumkaart heeft u vrije toegang tot de lezing. Anders is de toegang €11 p.p.

Featured Image

Dominicanessen van de Heilige Familie in Nijmegen

Maak kennis met de nieuwe gemeenschap van de Dominicanessen van de Heilige Familie in Nijmegen. Deze gemeenschap hoort bij een katholieke congregatie die uit 31 religieuze zusters bestaat. Hoewel deze congregatie erg vergrijste, is er de laatste jaren zoveel belangstelling voor het dominicaanse leven dat er besloten is een doorstart te maken. De jonge generatie woont in een eigen huis en gaat uitzoeken hoe dominicaans kloosterleven in deze tijd vorm kan krijgen. Iedere zaterdag komt er een filmpje uit over het geloof, Zuster Catharina en Zuster Nadia zullen hier in te zien zijn.

Vanaf 17 juli tot en met 2 september worden er geen filmpjes geplaatst in verband met vakantie.

Filmpje 1 Wie is God?

Filmpje 2 Wie is Jezus?

Filmpje 3 Wie is de Heilige Geest

Filmpje 4 Wat is geloof

Filmpje 5 De schepping

Filmpje 6 Bijbel lezen

Filmpje 6 Belangrijke personen in de Bijbel

Filmpje 7 De joodse wortels van het christelijke geloof

Filmpje 8 Leven na de dood en eindtijd

Filmpje 9 Wat is de Kerk?

Filmpje 10 Liturgie en gebed

Filmpje 11 Eucharistie voor gevorderden

Filmpje 12 de overige 6 sacramenten

Filmpje 13 Wat is ‘religieus leven’?

Filmpje 14 Belangrijke kerkelijke personen

Filmpje 15 Pelgrimage

Filmpje 16 Devoties: de rozenkrans, de kruisweg en het scapulier

Filmpje 17 Beginnen met geloven en naar de kerk gaan

Filmpje 18 Tips voor introcursussen, video’s en boeken over het katholieke geloof

Filmpje 19 Een kerk vinden die bij je past

Filmpje 20 De eerste keer naar een eucharistieviering

Filmpje 21 Hoe leg je contacten binnen een kerkgemeenschap?

Filmpje 22 Vrijwilligerswerk in de kerk

Filmpje 23 Leren binnen de kerk: wat is catechese en vorming?

Filmpje 24 De structuur van de Rooms-Katholieke Kerk

 

 

 

 

 

Lezing Hermen Kroesbergen in Malden

Op woensdag 10 mei organiseert de Commissie Winterwerk een lezingavond:
Spreker: Hermen Kroesbergen

 

LET OP:   Locatie van de lezing: Vergaderzaal  in woonvorm De Horst, De Horst 1  te Malden
Aanvang 20:00 uur
Titel: Wendbaar geloof.

De vraag die centraal staat in deze lezing is: Wat is geloof als het niet geloof in vreemde feiten is?

De filosoof Ludwig Wittgenstein schreef dat ook als alles uit de evangeliën historisch onwaar blijkt te zijn, geloof daar niks door zou verliezen. Zijn collega Peter Winch gaat door op deze lijn en claimt dat met het stellen van de vraag naar de historische betrouwbaarheid van het verhaal over de opstanding van Jezus het geloof al verloren is, wat de uitkomst van het onderzoek ook is.

Dus als het de nieuwe ruimtetelescoop lukt foto’s van de Big Bang te maken, dan maakt het niet uit of God op die foto’s staat of niet, als we daar op letten, kijken we al niet meer gelovig naar de wereld. Maar wat is geloof dan?  Hermen zal betogen dat de vreemde feiten, die bij geloof lijken te horen, niet per ongeluk vreemd zijn, maar expres. Geloof gebruikt woorden en beelden die voorhanden zijn om aan te geven dat er meer is dan het gewone, dat we geraakt kunnen worden door iets van buiten, dat we ons kunnen wijden aan iets wat uitgaat boven het alledaagse leven. Als geloof geloofwaardig zou zijn binnen aardse kaders, zou het geen geloof meer zijn. Het vreemde, waar geloof over gaat is, dat er meer is dan feiten.

Hermen Kroesbergen is predikant in de protestantse kerk in de gemeente Heumen. De Protestantse gemeente Heumen presenteert zich als open, oecumenisch en eigenzinnig. Hij vindt het interessant om te zien hoe mensen, met wie je heel gewoon samenleeft in het leven van alledag, tegelijkertijd op een heel eigen en andere manier in het leven kunnen staan: “als je je openstelt voor elkaar kun je zoveel van elkaar leren”.

Deze lezing is de laatste winterwerklezing van dit seizoen. Een overzicht van de Lezingenreeks van de commissie Winterwerk 2022-2023 vindt u hier: Lezingencyclus Winterwerk 2022-2023 update 25-03-2023

De eerstvolgende bijeenkomst zal zijn op woensdag 13 september.

De Commissie Winterwerk is een samenwerking tussen de parochie Heilige Drie-eenheid, locatie H. Antonius Abtkerk te Malden en de Protestantse Gemeente Heumen. De commissie bestaat uit de volgende personen: Marion Gruijters (coördinatie), Nico Schreurs, Leo Kranendonk, Hermen Kroesbergen en Eelke de  Jong.

Contact

Centraal Parochiesecretariaat:

Hatertseweg 111

6533 AD Nijmegen

tel: 024 – 355 3630

e-mail:
parochiecentrum@h3eenheid.nl

Bereikbaar op werkdagen tussen 09.00-12.30 uur.