Lezing Hermen Kroesbergen in Malden

10 mei 2023 20:00 uur - 22:00 uur
Locatie: Algemeen,
Op woensdag 10 mei organiseert de Commissie Winterwerk een lezingavond:
Spreker: Hermen Kroesbergen

 

LET OP:   Locatie van de lezing: Vergaderzaal  in woonvorm De Horst, De Horst 1  te Malden
Aanvang 20:00 uur
Titel: Wendbaar geloof.

De vraag die centraal staat in deze lezing is: Wat is geloof als het niet geloof in vreemde feiten is?

De filosoof Ludwig Wittgenstein schreef dat ook als alles uit de evangeliën historisch onwaar blijkt te zijn, geloof daar niks door zou verliezen. Zijn collega Peter Winch gaat door op deze lijn en claimt dat met het stellen van de vraag naar de historische betrouwbaarheid van het verhaal over de opstanding van Jezus het geloof al verloren is, wat de uitkomst van het onderzoek ook is.

Dus als het de nieuwe ruimtetelescoop lukt foto’s van de Big Bang te maken, dan maakt het niet uit of God op die foto’s staat of niet, als we daar op letten, kijken we al niet meer gelovig naar de wereld. Maar wat is geloof dan?  Hermen zal betogen dat de vreemde feiten, die bij geloof lijken te horen, niet per ongeluk vreemd zijn, maar expres. Geloof gebruikt woorden en beelden die voorhanden zijn om aan te geven dat er meer is dan het gewone, dat we geraakt kunnen worden door iets van buiten, dat we ons kunnen wijden aan iets wat uitgaat boven het alledaagse leven. Als geloof geloofwaardig zou zijn binnen aardse kaders, zou het geen geloof meer zijn. Het vreemde, waar geloof over gaat is, dat er meer is dan feiten.

Hermen Kroesbergen is predikant in de protestantse kerk in de gemeente Heumen. De Protestantse gemeente Heumen presenteert zich als open, oecumenisch en eigenzinnig. Hij vindt het interessant om te zien hoe mensen, met wie je heel gewoon samenleeft in het leven van alledag, tegelijkertijd op een heel eigen en andere manier in het leven kunnen staan: “als je je openstelt voor elkaar kun je zoveel van elkaar leren”.

Deze lezing is de laatste winterwerklezing van dit seizoen. Een overzicht van de Lezingenreeks van de commissie Winterwerk 2022-2023 vindt u hier: Lezingencyclus Winterwerk 2022-2023 update 25-03-2023

De eerstvolgende bijeenkomst zal zijn op woensdag 13 september.

De Commissie Winterwerk is een samenwerking tussen de parochie Heilige Drie-eenheid, locatie H. Antonius Abtkerk te Malden en de Protestantse Gemeente Heumen. De commissie bestaat uit de volgende personen: Marion Gruijters (coördinatie), Nico Schreurs, Leo Kranendonk, Hermen Kroesbergen en Eelke de  Jong.