Eelke de Jong belicht het thema “de nationale invloed op ons denken en doen”

19 maart 2024 20:00 uur - 22:00 uur
Locatie: Algemeen,

In het kader van de lezingencyclus 2023/2024 organiseert de Commissie Winterwerk op dinsdag 19 maart 2024 de laatste lezing van het seizoen:
Spreker: Eelke de Jong
De nationale invloed op ons denken en doen

Locatie van de lezing: Vergaderzaal  in woonvorm De Horst, De Horst 1  te Malden
Dinsdag 19 maart 2024
Aanvang 20:00 uur

Hoe waardenvrij zijn (economische) wetenschappers? De nationale invloed op ons denken en doen. In de coronatijd droegen de Duitsers en Belgen al lang mondkapjes, terwijl in Nederland het RIVM beweerde dat het geen nut had. Reden voor België de grens te sluiten. In Nederland is vrij ongemerkt de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar verhoogd. In Frankrijk leidt een voorstel deze leeftijd te verhogen tot 64 jaar tot heftige protesten. In de Verenigde Staten hebben werknemers weinig bescherming. Dit zijn voorbeelden van grote verschillen tussen Westerse landen. In deze lezing laten we zien wat de oorzaken van deze verschillen zijn en hoe deze doorwerken in zowel het denken (wetenschap) als het doen van mensen.
Eelke de Jong is emeritus hoogleraar Internationale economie aan de Radboud Universiteit. De laatste 25 jaar heeft hij veel onderzoek gedaan naar het verband tussen dominante waarden en economie.

Dit was de laatste winterwerklezing van het seizoen. Volgend seizoen zijn er weer nieuwe lezingen te bezoeken.

Een overzicht van de Lezingenreeks van de commissie Winterwerk 2023-2024 vindt u hier: flyer-Winterwerk-seizoen-2023-2024.pdf.

De Commissie Winterwerk is een samenwerking tussen de parochie Heilige Drie-eenheid, locatie H. Antonius Abtkerk te Malden en de Protestantse Gemeente Heumen. De commissie bestaat uit de volgende personen: Marion Gruijters (coördinatie), Nico Schreurs, Leo Kranendonk, Hermen Kroesbergen en Eelke de  Jong.