Lezing Oecumenisch Winterwerk Malden: Slag op de Mookerhei, geschiedenis van deze streek

16 januari 2024 20:00 uur - 22:00 uur
Locatie: Algemeen,

Op dinsdag 16 januari 2024 organiseert de Commissie Winterwerk een lezingavond:
Spreker: Theo van Brunschot
Titel: Slag op de Mookerhei, geschiedenis van deze streek

Locatie van de lezing: Vergaderzaal  in woonvorm De Horst, De Horst 1  te Malden
Aanvang 20:00 uur

De lezing gaat over een belangrijke periode voor het ontstaan van ons huidige land Nederland nl. de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Maar meer nog over de uiterst roerige periode die deze opstand met name in onze regio met zich meebracht. Bijna 60 jaar lagen onze dorpen precies in het frontgebied: tussen de nieuwe Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in het noorden en de Spaanse gewesten in het zuiden. Tussen de calvinisten boven de grote rivieren en de katholieken, koningsgezinden in het zuiden. 60 jaar lang oorlog, plunderingen, brandschatting en bittere armoede voor de lokale bevolking.
Theo van Brunschot schreef een (debuut)roman ‘Noodweer’ met het verhaal van een plaatselijke boerenfamilie die gekraakt wordt door het krijgsgeweld van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) maar overeind blijft. Na zijn werkzame leven is Theo van Brunschot actief met de cultuurhistorie van onze streek o.a. met cultuurhistorische rondwandelingen rond Plasmolen (‘Wandelen met Verhalen’), voorzitter van de stichting Huys te Moock, lid van het Erfgoedplatform Mook en Middelaar.

Noteer de volgende winterwerklezingen ook alvast:
– woensdag 14 februari 2024, Charles Caspers: Hedendaagse pelgrimage. Een veelkleurig en ongrijpbaar fenomeen, met historische wortels
– dinsdag 19 maart 2024, Eelke de Jong: Hoe waardenvrij zijn (economische) wetenschappers?

Een overzicht van de Lezingenreeks van de commissie Winterwerk 2023-2024 vindt u hier: flyer-Winterwerk-seizoen-2023-2024.pdf.

De Commissie Winterwerk is een samenwerking tussen de parochie Heilige Drie-eenheid, locatie H. Antonius Abtkerk te Malden en de Protestantse Gemeente Heumen. De commissie bestaat uit de volgende personen: Marion Gruijters (coördinatie), Nico Schreurs, Leo Kranendonk, Hermen Kroesbergen en Eelke de  Jong.