Concert Voces Caelestes

22 november 2023 20:00 uur - 22 november 2023
Locatie:

Caecilia: de kracht van vrouwen

De gregoriaanse schola Voces Caelestes uit Nijmegen geeft op woensdag 22 november in de Cenakelkerk een bijzonder concert waarin krachtige vrouwen in de muziek centraal staan.

Niet alleen de uitvoerders zelf zijn vrouw, ze bezingen krachtige vrouwen in de muziek. Hoofdpersoon in het concert is Caecilia, wier sterfdag we op 22 november gedenken. Behalve patroonheilige van de muziek was Caecilia een krachtige vrouw die zich niet aan de wil van anderen onderwierp, maar haar eigen spirituele weg volgde. Haar levensverhaal komt tot leven in gregoriaanse antifonen en hymnes.

Caecilia wordt vergezeld door drie krachtige vrouwen uit de middeleeuwen. Als eerste Wiborada van Sankt-Gallen. Deze tiende-eeuwse benedictijnse zuster werd geprezen om haar moed en dankzij haar voorspellende gave kon ze voorkomen dat de rijke kloosterbibliotheek ten prooi viel aan vijandelijke legers. Het koor bezingt haar levensverhaal in een meerstemmige hymne.

In een concert over de kracht van vrouwen mag Hildegard von Bingen, de twaalfde-eeuwse abdis, mystica, wetenschapper en componist, niet ontbreken. Het koor brengt haar prachtige compositie Symphonia Virginum ten gehore. Het concert besluit met een meerstemmige compositie met althobo van dirigent Hanneke van der Grinten: Die verweentheit der minnen, op een tekst van de dertiende-eeuwse mystica Beatrijs van Nazareth.

Cenakelkerk, Pastoor Rabouplein 1 Heilig Landstichting

Toegangsprijs: € 10,-