Featured Image

Pelgrimeren – inspiratie uit pelgrimsoorden. Jacobskapel

11.30 maandelijkse pelgrimsviering  in de Jacobskapel meemaken.  Aansluitend zijn er koffie en broodjes en is er het verhaal van een pelgrim. Ook wie niet mee kan of wil lopen en wil pelgrimeren zonder op reis te gaan kan hierbij aansluiten. Adres Jacobskapel: Glashuis 4 te Nijmegen.

In de middag lopen we, voor wie wil, de eerste 9 km van de pelgrimsroute naar Santiago. Start om 13:30 bij het Bartholomeuskerkje in Beek.

Featured Image

Pelgrimeren – inspiratie uit pelgrimsoorden. Ionaviering

 

Iona

Woensdag 5 juni

Iona is een bijzondere pelgrimsplek in Schotland. Uit de hele wereld komen er mensen voor een week bezinning. De Iona Community is een oecumenische gemeenschap van mensen met verschillende sociale achtergronden en uit verschillende christelijke tradities. Kom kennismaken met de spiritualiteit en bijzondere eigen muziek van Ionacommunity en luister naar het verhaal van een pelgrim die er verbleef. Natuurlijk eten we ook samen.

Meer info: https://iona.org.uk/    en  https://www.ionacommunity.nl/

18.00 uur maaltijd en verhaal van een pelgrim

19.30 Ionaviering ism de Cantorij

Graag opgegeven voor het eten via secretariaat@ontmoetingkserk.net

Featured Image

Pelgrimeren zonder weg te gaan. Labyrint lopen

Labyrint lopen op dinsdag 14 mei

Een labyrint is een oud symbool dat in verschillende culturen voorkomt. Je vindt soms een labyrint, bijvoorbeeld aan de Waalkade, in de vloer van een kerk of in de natuur. Je kunt door de weg van het labyrint te lopen een kleine pelgrimage maken. Dat gaan we gezamenlijk doen.

U hoeft zich niet op te geven. Mocht u op 14 mei niet in de gelegenheid zijn dan kunt u op 12 en 19 mei na de vieringen ook bij het labyrint kijken en het op eigen gelegenheid lopen.

 

11.00 uur informatie over Labyrint en Labyrint lopen bij de Ontmoetingskerk

12.00 – 13.00 uur Bijbellunch

Waar: Kerkplein Ontmoetingskerk

Featured Image

Pelgrimeren zonder weg te gaan. Opening Labyrint

zondag 12 mei openen we tijdens de viering in de ontmoetingskerk het labyrint.

Een labyrint is een oud symbool dat in verschillende culturen voorkomt. Je vindt soms een labyrint, bijvoorbeeld aan de Waalkade, in de vloer van een kerk of in de natuur. Je kunt door de weg van het labyrint te lopen een kleine pelgrimage maken. Dat gaan we gezamenlijk doen.

9.30 uur PGN dienst

1.00 uur RK viering

Featured Image

Pelgrimeren zonder weg te gaan; Muzikale pelgrimstocht

Reizen zonder weg te gaan; een muzikale pelgrimstocht op donderdag 18 april.

Als pelgrims wandelen we door muziek die met pelgrimeren verbonden is.

We maken kennis met muziek van 20e- en 21e-eeuwse componisten (o.a. Gabriel Jackson (1962-heden)), George Dyson (1883-1964), Dick Le Mair (1955-heden), Francis Poulenc 1899-1963).

We luisteren naar prachtige renaissance koormuziek van o.a. Tomás Luis de Victoria (15481611), Jacobus Clement non Papa (± 1510-1555), Orlando di Lasso (1532-1594), Cristóbal Morales (1500-1553).

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella leverde veel Middeleeuwse liederen op: in het Spaans, in het Frans, in het Latijn, al dan niet met instrumentale begeleiding. Een paar ervan beluisteren we.

Ook zijn er gregoriaanse gezangen die tijdens de getijden klonken en die herinneren aan pelgrimeren.

Het programma wordt met PowerPoint beelden ondersteund en mondeling toegelicht. Een programmaboekje maakt de presentatie compleet

 

Samenstelling en presentatie: Wim Koopmans

Technische ondersteuning online uitzending: Lolle Wynia

 

Ontmoetingskerk kerkzaal: donderdag 18 april.

Aanvang: 19.30 uur, Einde 21.45 uur

Featured Image

Voorjaarsprogramma 2024 Pelgrimeren

Pelgrimeren is van oudsher op weg gaan naar een heilige plaats als Santiago of Lourdes. Maar pelgrimeren kan ook dichtbij huis, met een Emmauswandeling. Net als de Emmausgangers twee aan twee in gesprek onderweg zijn met enkele gespreksvragen.

Vanuit de Ontmoetingskerk, woensdag 4 april: 12.00 uur samen soep eten, 12.00 uur op pad gaan. Rond 14.00 uur ontvangst bij terugkomst met koffie/thee.

In april-mei-juni kun je verder bezig zijn met pelgrimeren door o.a.:

  • Reizen zonder weg te gaan: Luisteravonden
  • Inspiratie opdoen uit de pelgrimsoorden: Taize (12 april 18.00 uur), Lourdes (7 mei 15.00 uur) en Iona. Samen wat eten en bidden en luisteren naar het ervaringsverhaal van een pelgrim
  • Pelgrimage dichtbij: samen een stukje van de weg naar Santiago lopen. Op Hemelvaartsdag 9 mei: bedevaart naar Katwijk of een vroege ochtendwandeling van Beek naar de Stevenskerk.

 

Contact

Centraal Parochiesecretariaat:

Groenestraat 229

6531 HH Nijmegen

tel: 024 – 355 3630

e-mail:
parochiecentrum@h3eenheid.nl

Bereikbaar op werkdagen tussen 09.00-12.30 uur.