Nieuws uit de parochie
Bekijk hier al het nieuws uit de parochie.

Paasviering voor ouderen en zieken

Paasviering voor ouderen en zieken
Op dinsdag 8 april is er weer een Paasviering voor ouderen en zieken van Berg en Dal en de Heilig Landstichting. Deze viering is met name bedoeld voor degenen die anders moeilijk een viering bij kunnen wonen. Indien nodig wordt vervoer geregeld. Als u iemand weet uit de parochie die wellicht ook graag deze viering mee zou willen maken, laat u het ons dan weten. Aanmelden graag bij Marie-José Feitz, tel. 06 53732413 of Monique Jurgens, tel.024 323232, graag voor 31 maart. “
Interview met nieuwe pastoor in Drieklank

Interview met nieuwe pastoor in Drieklank
De nieuwe Drieklank is verschenen.
In dit nieuwe nummer onder meer een interview met Sacha Steijaert (51), de nieuwe pastoor van onze parochie en van de Stefanusparochie: "Lange tijd dachten de parochies: 'De mensen komen wel'. Nou, de mensen komen niet meer. Je moet pro-actief zijn."
"Bij het terugkijken op je eigen levensloop vertel je vrijwel vanzelf een eigen verhaal", schrijft redacteur Hans van Gennip, die enige tijd levensbeschrijvingen mocht optekenen van bewoners van een verpleeghuis. "De herinnerde gebeurtenissen krijgen een samenhang en bieden een verklaring voor wie je nu bent." Een bespiegeling over levensverhalen.
Een terugblik op de Sing Along kindermiddag, op het Jongeren Theaterweekend in de Ontmoetingskerk en op de conferentie Missionaire Parochie in Veenendaal.
En als je erop gaat letten, spelen bomen een belangrijke rol in de Bijbel. Wat symboliseren ze? Waar staa ze voor en wat kunnen we van deze verhalen over bomen leren? Vijf vragen over bomen in de Bijbel.
Je leest de nieuwe Drieklank hier!
100 jaar Lourdeskerk

100 jaar Lourdeskerk
Op 29 juni 2025 om 11.00 uur wordt het 100 jarig bestaan van de Lourdeskerk gevierd. Na de feestelijke viering is er gelegenheid elkaar te ontmoeten en na te praten over de herinneringen.
Ter gelegenheid van dit jubileum wordt een tentoonstelling georganiseerd over de historie van kerk en parochie op de zaterdagen 21 en 28 juni 2025.
Tevens wordt er gewerkt aan een boek over 100 jaar Lourdeskerk.
Wij zijn nog op zoek naar materiaal dat bij de tentoonstelling gebruikt mag worden. Wie heeft er bijvoorbeeld nog een geel Acvelo busje waarmee in de jaren ’50 maandelijks langs de deur werd gegaan om geld voor het verfraaien van de kerk op te halen? Of misschien foto’s (of attributen) van de Mariacongregaties en haar sportvereniging MCC, de kinderomdracht waarbij scholen uit heel Nijmegen naar de Lourdesgrot kwamen of van de processies die vanuit de Lourdeskerk gehouden zijn. Verder lijkt het ons leuk om aan de hand van communiefoto’s de ontwikkeling door de jaren heel te laten zien.
Tenslotte zouden we nog graag informatie krijgen over twee specifieke onderwerpen. Wie kan er iets vertellen over:
• het noodkerkhof dat vanaf 1944 bij de kerk heeft gelegen;
• wat er is gebeurd (en wanneer) met de kleine grot en het beeld van Bernadette dat bij de Lourdesgrot stond.
Kunt u ons hierbij helpen? U kunt hiervoor contact opnemen met Astrid Sanders:
Foto van Regionaal Archief Nijmegen (RAN).
Nieuwe pastoor voor Nijmegen, stad krijgt één pastoraal t...

Nieuwe pastoor voor Nijmegen, stad krijgt één pastoraal team
Nijmegen krijgt één pastoraal team voor de hele stad. Dat heeft het bisdom aan het parochiebestuur laten weten. De verandering gaat op 1 juli in. De parochies gaan dus niet fuseren, maar alle priesters, diakens en pastoraal werkers gaan wel samenwerken in één team.
Bisschop De Korte heeft pastoor Sacha Steijaert (51) uit Asten benoemd als nieuwe pastoor van Nijmegen. Vanaf 1 juli neemt hij officieel zijn taak op zich. Tot die tijd blijft hij verantwoordelijk voor zijn huidige parochie.
Het nieuwe pastoraal team gaat wel al eerder samenwerken en een plan voor de toekomst te maken. Maandelijks komt het team bijeen, met ook de nieuwe pastoor erbij.
Waarnemend pastoor Rikhof en pastoor Kimman blijven tot 1 juli op hun post en gaan daarna als priester-assistenten verder.
Het bisdom heeft laten weten dat binnenkort meer informatie over de veranderingen volgt. Het parochiebestuur volgt de plannen op de voet en wil nauw betrokken blijven bij de ontwikkelingen.
Foto: Rob Fritsen uit Asten
Gedenkwaardige afscheidsmis voor diaken Paul Menting

Gedenkwaardige afscheidsmis voor diaken Paul Menting
Met een gedenkwaardige mis heeft diaken Paul Menting zondag 19 januari afscheid genomen van onze parochie. Na bijna 25 jaar in de parochie te hebben gewerkt, gaat hij voortijdig met pensioen. We kijken terug op een mooie afscheidsmis, waarbij Paul nog op bijzondere wijze door het koor Jokolo in het middelpunt werd gezet. Op veler verzoek is de overweging van Paul hieronder te lezen.
Foto: Jolanda Schouten
Veelkleurig licht
Preek bij gelegenheid van het afscheid van diaken Paul Menting
Wij zijn er heel erg aan gewend om van links naar rechts te lezen. Als kind leer je dat zo en ook al ben je linkshandig en zou het voor de linkshandigen makkelijker zijn om van rechts naar links te schrijven, iedereen houdt zich eraan: lezen doe je van links naar rechts.
Het ligt dan ook voor de hand om de mooie tekening op het misboekje zo te lezen: van links naar rechts. Je ziet een prisma, en iedereen die op school natuurkunde gehad heeft, weet dat wit licht wat op een prisma valt, in de kleuren van de regenboog uiteen gebogen wordt.
Ik heb de indruk dat de meeste mensen niet beseffen dat je een prisma ook de andere kant op kunt gebruiken. Als je op een prisma de kleuren van de regenboog laat vallen, voegen die zich samen in een witte bundel licht. Het kan een mooi symbool zijn voor de kerk om vele kleuren samen te laten vallen in één bundel wit licht.
Het is hetzelfde met het lezen. Zoals gezegd: dat doen we altijd van links naar rechts. Maar als je de woorden van God wilt lezen, als je in het Oude Testament wilt lezen, moet je van rechts naar links lezen. Zo functioneert het met de Hebreeuwse taal nu eenmaal. Om Gods woorden te duiden moet je op de juiste manier naar de tekst kijken, want Gods Woord is vaak tegendraads.
In de lezing van de apostel Paulus hebben we gehoord dat er vele taken zijn in de kerk, maar er is maar één heilige Geest. Bij alle taken en talenten speelt die ene heilige Geest de hoofdrol. Het loont de moeite om dat nader te bekijken.
Jullie weten dat ik geboren en opgegroeid ben in wat nu parochie Heilige Drie-eenheid is. Toen ik in 1970 misdienaar werd, was niet lang daarna het thema fusie aan alle kanten voelbaar. In 1972 was de Emmausparochie opgericht en het bisdom van ’s-Hertogenbosch had ook voor meer wijken van Nijmegen plannen tot fusie. Ik kan me van de zeventiger jaren nog herinneren dat bij menigeen de nekharen recht overeind gingen als het thema van de fusie aan de orde kwam. Ik heb me altijd afgevraagd of dat terecht was. Ja, ik ben geboren in de Franciscusparochie. Dat was in het huis waar mijn moeder als kleuter is komen wonen in 1929. Toen, in de twintiger jaren van de twintigste eeuw, stond dat huis in de Lourdesparochie. De Lourdeskerk was pas gebouwd en de parochie was toen afgesplitst van de parochie van de Groenestraat. De ouders van mijn moeder en hun gezin zijn daar blijven wonen. Maar in 1949 is de Franciscusparochie daarvan afgesplitst en werd een nieuwe kerk gebouwd. Mijn moeder en mijn grootouders woonden plotseling in een nieuwe parochie. Andere afsplitsingen volgden: in 1956 werd in het Willemskwartier de Fatimaparochie van de Groenestraatkerk afgesplitst en in 1966 werd de parochie Petrus en Paulus afgesplitst van de parochie Antonius Abt te Hatert. Zo ontstonden er in Nijmegen tal van nieuwe parochies. Er vormden zich nieuwe geloofsgemeenschappen die ieder hun eigen couleur locale ontwikkelden.
Maar met het vormen van de laatste afsplitsingen in de zestiger jaren, begon ook het kerkbezoek af te nemen. Al aan het eind van de zestiger jaren begon men in het bisdomkantoor na te denken over fusies. De Emmausparochie is er als een van de eersten het resultaat van.
Er is in de zeventiger jaren en de periode daarna veelvuldig nagedacht over samenwerking en fusie van parochies. Soms kreeg je de indruk dat complete werelddelen samengevoegd moesten worden, zoveel tegenstand werd er in het geweer gebracht.
Maar als je slechts een klein stukje van de geschiedenis van katholiek Nijmegen aan je innerlijk oog voorbij laat trekken, valt op dat de meeste parochies slechts kort bestaan. Kerken zoals die van de Verrijzenis van Christus hebben slechts 30 jaar gefunctioneerd. De parochianen die daar naar de kerk gegaan zijn, moeten nog weten hoe de plek eruit zag voordat de kerk er stond.
Ik maak het al zovele jaren mee, ik weet hoe moeilijk het voor parochianen is om met hart en ziel mee te gaan met een fusie. Veel vrijwilligers hebben tientallen jaren meegeholpen om een geloofsgemeenschap op te bouwen en een kerkgebouw in stand te houden. Er moet heel wat overwonnen worden om van harte mee te gaan doen aan een parochie die door fusie ontstaan is.
Vandaag markeert parochie Heilige Drie-eenheid punt in haar geschiedenis. Ik ga met emeritaat, en wat de leden van het pastoraal team betreft met mij de generatie die meer dan zestig jaar van de geschiedenis van katholiek Nijmegen aan den lijve heeft ondervonden.
Gelukkig staan er nieuwe mensen klaar. Die zullen een aantal dingen op een wat andere manier doen. Het zal voor hen een uitdaging zijn om de parochianen bij elkaar te voegen en één grote gemeenschap te vormen. Aan hen om daar samen met de Heer aan te werken. Hij is immers het prisma dat alle kleuren licht bijeen voegt en een mooie, witte bundel licht vormt.
Laten we nog eens teruggaan naar de woorden van de apostel Paulus. Als we moeite hebben met de fusie, als we moeite hebben met de onzekere toekomst van ons kerkgebouw, dan is het goed om juist deze woorden van Paulus in gedachten te nemen. Hij schrijft: “Er is maar één heilige Geest. In de kerk hebben mensen allerlei taken gekregen. Toch is er maar één Heer.” De apostel ziet heel goed dat er verschillende taken zijn en dat gelovigen ook heel verschillende talenten hebben. Dat is mooi, want met die diversiteit kun je een goede geloofsgemeenschap opbouwen. We leven in een tijd waarin het ontzettend belangrijk is om die ene geloofsgemeenschap van parochie Heilige Drie-eenheid op te bouwen. We geloven in één God, laten we ook geloven in de kracht van die ene geloofsgemeenschap. Dan kunnen de verschillende talenten tot bloei komen en kunnen alle taken vervuld worden. Dan gaat parochie Heilige Drie-eenheid een mooie toekomst tegemoet.
Amen.
Herwi Rikhof aangesteld als waarnemend pastoor

Herwi Rikhof aangesteld als waarnemend pastoor
Sinds het begin van de advent heerst er onrust in de parochie, door drie ziektemeldingen binnen het pastoraal team. Herwi Rikhof is door de bisschop aangesteld als waarnemend pastoor. Hij probeert de rust in de parochie te herstellen.
Wat is er aan de hand?
Rikhof: “Pastoor Harald Spiertz en twee andere leden van het pastoraal team, Henk en Els, hebben zich ziek gemeld. Er was al langere tijd sprake van spanningen binnen het team, maar eind vorig jaar liepen die nog verder op. Heel vervelend voor alle betrokkenen natuurlijk. Ik wens ze bij deze een spoedig herstel en ik wil alle parochianen vragen voor hen te bidden.”
Waar komen die spanningen vandaan?
“Zoals in elk team kan er in een pastoraal team natuurlijk verschil van inzicht ontstaan en kunnen persoonlijke irritaties oplopen. Ik kan er inhoudelijk verder niets over zeggen, dat zul je begrijpen."
Het gebeurde in de advent, niet meteen de meest rustige periode van het jaar. Hoe is er toen gehandeld?
“Als team stonden we meteen voor de opgave om de gaten in het rooster te vullen. Met alleen al bijna 20 vieringen op Kerstavond, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag, moesten we alle hens aan dek zetten om dit te organiseren. Ik wil hierbij nog graag opmerken dat we ontzettend veel steun hebben mogen ontvangen van sacramentijnen, van het klooster in Brakkenstein. Ze hebben meteen hun steun betuigd en hebben ons alle hulp aangeboden. Dat geldt ook voor emeritus pastor Gerard Peters, ook hem zijn we erg dankbaar.
Terwijl we probeerden oplossingen te vinden voor alle Kerstvieringen, voerde het parochiebestuur gesprekken met de leden van het pastoraal team en het bisdom. Er is een extern bureau ingeschakeld om de oorzaken van de spanningen te onderzoeken en een gezamenlijke oplossing te vinden.”
Komt pastoor Spiertz nog terug?
“Daar is op dit moment niets zinnigs over te zeggen. Om hem te tijd te geven, heeft bisschop De Korte mij als waarnemend pastoor aangesteld voor de duur van zijn afwezigheid. Ik probeer nu samen met de rest van het pastoraal team het rooster tot aan de Goede Week, maar liever nog tot aan de zomer, rond te maken. Dan hoeven we ons daar voorlopig geen zorgen over te maken. Ook regelen we dat de andere pastorale activiteiten zoals eerste Communie, catechese, gewoon door kunnen gaan.”
U zei dat er in elk team spanningen kunnen voorkomen, maar voor een team van mensen die naar Christus’ voorbeeld te leven, is dit extra pijnlijk.
“Ja, dat vinden we allemaal. Dit gaat ons echt aan het hart. Maar uiteindelijk zijn we allemaal mensen, die ook fouten kunnen maken. Laten we daarom allemaal zelf het goede voorbeeld geven en elkaar met compassie benaderen.”
Wanneer horen de parochianen meer?
“Het parochiebestuur probeert zo transparant mogelijk te zijn. We moeten echter ook de privacy van de betrokkenen respecteren. Dus waar het kan, zullen we openheid van zaken geven.”
Pastoor Spiertz tijdelijk afwezig

Pastoor Spiertz tijdelijk afwezig
Pastoor Harald Spiertz heeft zich ziekgemeld. De bisschop heeft pastor Herwi Rikhof (Cenakelkerk) tot waarnemend pastoor benoemd.
Het pastorale team zal in overleg met onder andere het parochiebestuur bekijken hoe de problemen met name rond de diensten van Kerstmis opgelost kunnen worden.
– Bestuur parochie Heilige Drie Eenheid, Nijmegen
Bericht van het parochiebestuur

Bericht van het parochiebestuur
Onlangs hebben pastoraal werkster Els Geelen en diaken Henk Welling zich ziek gemeld. Kapelaan Michal Tabak is afwezig, hij verblijft in Polen.
De redenen liggen in ontwikkelingen in de parochie en spanningen binnen het pastoraal team. Het parochiebestuur werkt hard aan oplossingen, hiervoor is ook de hulp van het bisdom ingeroepen. Met interne gesprekken en externe begeleiding hopen we binnen afzienbare tijd tot oplossingen van de problematiek te komen. Zodra hier meer over bekend is, zal dat via deze site worden gemeld.
We vragen in deze moeilijke periode om uw gebed en uw ondersteuning.
– Bestuur parochie Heilige Drie Eenheid, Nijmegen
Jaarrekening parochie vastgesteld: iets meer ademruimte
-a008ed88.jpeg)
Jaarrekening parochie vastgesteld: iets meer ademruimte
De Parochie Heilige Drie-eenheid in Nijmegen staat er financieel beter voor dan vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers uit de jaarrekening 2023, die voor de zomer door het parochiebestuur is vastgesteld.
Zo boekte de parochie een duidelijke verbetering met beleggingen. Dat kwam ook doordat 2023 een beter beursjaar was dan de voorgaande jaren. Op de beurs behaalde de parochie een winst van €85.000, terwijl er in 2022 nog een verlies van ruim €430.000 werd geleden.
Op papier maakt de parochie bijna €1,8 miljoen winst. Maar dit was vooral te danken aan de herwaardering van vastgoed, zoals het voormalige parochiecentrum aan de Hatertseweg en de kerk in Berg en Dal. Die gebouwen stonden voor een lager bedrag in de boeken, maar nu ze niet meer in gebruik zijn door de parochie is de marktwaarde gehanteerd. De kerk in Malden is nog in gebruik en verwacht wordt dat nog in 2024 ook hier na verkoop een waarderingswinst is te realiseren.
Penningmeester Jos Verstegen noemt de vooruitgang bemoedigend: “We zijn blij dat onze financiële positie is versterkt. Met de verkoop van de vastgoed kunnen we nog meer vermogen opbouwen. Dat geeft ons wat ademruimte.”
Verlies
Die ademruimte is nodig, omdat de dagelijkse exploitatie van de parochie nog steeds een punt is van zorg. De totale kosten, waaronder personeelskosten en onderhoud, liepen met zo’n 10 procent op naar bijna €1 miljoen. Kerkbijdragen en collecten blijven relatief stabiel, maar er is een daling van de inkomsten uit uitvaarten en stipendia te zien. De totale donaties van parochianen zijn gedaald van 421 duizend euro in 2022 naar 367 duizend euro in 2023.
Ondanks subsidies voor monumentaal onderhoud en overige niet kerkelijke baten, heeft de parochie een verlies van €257.000 moeten rapporteren op de reguliere activiteiten, tegenover een verlies van €170.000 in 2022. Jos Verstegen legt uit: “We maken winst door vastgoed, maar op onze reguliere activiteiten blijven we verlies draaien. We moeten goed naar deze situatie kijken om op lange termijn de tekorten te verminderen.”
Het parochiebestuur blijft zich inzetten voor een gezonde financiële balans. Het bestuur zal de komende tijd hard werken aan oplossingen om de exploitatiekosten onder controle te krijgen en de financiële stabiliteit verder te verbeteren.