Skip to main content

Groenestraatkerk

Groenestraat

De Groenestraatkerk of Heilige Antonius van Padua-Sint Annakerk is een rijksmonument uit 1910. De neogotische kerk heeft twee ongelijke torens. De linker is 56 meter, na de Stevenstoren de hoogste kerktoren van de stad. Oorspronkelijk was de kerk onderdeel van een groter religieus complex, waar ook een klooster en scholen toe behoorden. Sinds haar oprichting speelt de imposante kerk een belangrijke rol voor de katholieke gemeenschap van Nijmegen.

Geschiedenis

In 1909 begon de bouw van de Groenestraatskerk in Nijmegen, toen nog omringd door akkers en weilanden. Het gebied was afgelegen, met alleen de Groenestraat als toegangsweg. De wijken Willemskwartier en Hazenkamp bestonden nog niet.

De bouw werd gestimuleerd door de pastoor van Hatert, die zag dat de parochie in Hatert te klein werd en dat bewoners van het nabijgelegen St. Anna te ver van hun kerk woonden. De bisschop stemde in met de plannen en benoemde Nicolaas van Erp als bouwpastoor.

De financiering kwam van de Rotterdamse effectenmakelaar Grewen, die na het overlijden van zijn vrouw een goed doel zocht. Hij schonk f 175.750, op voorwaarde dat de kerk gewijd zou worden aan de Heilige Antonius van Padua.

Op 10 juli 1910 werd de kerk ingezegend. Naast de kerk verrezen ook een pastorie en leslokalen. De architect, A. Magry, bouwde later ook een klooster en school in de buurt. Zijn zoon zette het werk voort.

Vandaag de dag blijft de Groenestraatskerk een belangrijk onderdeel van Nijmegen, geworteld in geloof en geschiedenis.

Groenestraat 229
6531 HH
Nijmegen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
024 – 355 0451
ma - di - wo - vr van 09:00 tot 12:30
06-12723921 (indien dringend)

Vieringen

Ma 9.00 uur, vr 9.00 uur, zo 10.00 uur

Bankgegevens

Kerkbalans
NL53 INGB 0001 0222 22
Overige betalingen
NL82 INGB 0008 9554 27

Begraafplaats

Groenestraatkerk

In de wijk Hazenkamp in Nijmegen staat de Groenestraatkerk, een prachtig monument met een rijke geschiedenis. Maar de kerk is niet het enige wat deze plek bijzonder maakt. Achter de kerk ligt een sfeervol kerkhof, dat al meer dan een eeuw dienst doet als laatste rustplaats voor de parochianen.

Geschiedenis

Het verhaal van het kerkhof begint in 1909, toen pastoor N.J. van Erp van de parochie H. Antonius en St. Anna toestemming vroeg aan het gemeentebestuur om een begraafplaats aan te leggen bij de kerk. De toestemming werd verleend en in 1910 vonden de eerste begrafenissen plaats. Door de jaren heen is het kerkhof twee keer uitgebreid. Ook al is het kerkhof aan alle kanten door bebouwing omringd, je vindt hier nog echt rust en stilte.

Een plek voor bezinning en herdenking

Het kerkhof bij de Groenestraatkerk is meer dan alleen een begraafplaats. Het is een parkachtige omgeving met statige bomen, waar nabestaanden in alle rust kunnen rouwen en hun dierbaren kunnen herdenken. Er zijn verschillende mogelijkheden voor graven:

  • Familie-, kinder- en urnengraven, te huren voor minimaal 20 jaar
  • Kelder- en tombegraven
  • Een columbarium voor het bijzetten van urnen
  • Een strooiveld voor het verstrooien van as

Zo is er voor ieder wat wils en kan er op een persoonlijke manier invulling worden gegeven aan het laatste afscheid.

Praktische informatie

Het kerkhof is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.45 uur. Voor meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden kunt u contact opnemen met de beheerscommissie:

Beheerscommissie R.K. Kerkhof Groenestraat
Groenestraat 229
6531 HH Nijmegen
Tel: 024 3554509
Bereikbaar: ma, di, wo van 9.15 tot 11.00 uur

De Groenestraatkerk en het kerkhof maken al meer dan 100 jaar deel uit van de Nijmeegse gemeenschap. Het is een plek waar herinneringen worden gekoesterd en waar men in alle rust afscheid kan nemen van geliefden. Een waardevol stukje Nijmegen dat we moeten koesteren.

IMG 3560

IMG 3564

IMG 3561

   Hans Penninx
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  06-41872438